Fisk och SkaldjurRecept

Skaldjursfond på lyxräkor, grönsaker och vin

Färdig skaldjursfond

Skaldjursfond är nåt som man enkelt gör med grönsaker och skal från diverse skalade godbitar. Med det menas skal från räkor, kräftor och annat som man annars slänger. Perfekt tillfälle är om du ska ha räkor till maten och istället för att slänga skalen och annat som du rensar bort kokar en god fond.

Grönsaker och lite annat kan varieras men tänk på vad de smakar så får du en bra kombination i din fond. Exempel på det är morot som är söt och rotselleri som har lakritstoner. Några måsten finns dock för en bra fond. Skal från djur och diverse lök. Jag är lite utav en “man tager vad man haver-person” så min fond blev gjord efter detta måtto.

Köp räkor eller kräftor av god kvalitet och smaka på fonden flera ggr under kokningsprocessen så märker du snabbt om det kanske behövs mer salt eller mer smak. Det sistnämnda ordnas med tid. Koka ner fonden så få du automatiskt en intensivare mustigare smak.

Tidigare har jag gjort en fond på grönsaker och med köttgrund om du kanske är ute efter det? Klicka på länken som följer: Köttfond

Skaldjursfond kokar
Räkskal kokar och blir en strålande start på den goda fonden

Det här behöver du till skaldjursfond:

  • 1/2 kg räkor av god kvalitet, köp räkor i fiskaffär eller någon annan bra återförsäljare
  • 1/2 fänkål
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 grön paprika
  • 3l vatten
  • 4 lagerblad
  • asilBika och persilja, några kvistar
  • Olja
  • 2-3 matskedar tomatpuré
  • Buljongtärning eller fondtärning, valfritt, eller också tar du bara till saltet.
  • Vin, vitt 1/2 flaska. Köp inte det billigaste vad folk än säger. Det vin du tillsätter kommer också fonden ta smak av. Jag hade ett torrt ekfatslagrat vin.
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala räkorna och lägg alla skal, rom huvuden och annat i en djupare stekpanna/gryta.
  2. Häll på rikligt med olja, och fräs skal och annat en stund.
  3. Man kan också rosta skalen i ugnen.
  4. Slå över 1 liter vatten och låt skalen koka i ungefär 20 minuter, först livligt och efter stund sänk till medelvärme.
  5. Tillsätt basilika och lagerblad.
  6. Sila bort skal från fondgrund i kastrull men spara skalen till omgång 2.
  7. Smaka på fonden och känn mycket skaldjurssmak.
  8. Fräs på skalen igen i rikligt med olja och häll på ytterligare 1 liter vatten.
  9. Låt koka upp och sänk värmen till medel precis som ovan.
  10. Koka i ca 20 minuter igen och sila av alla skal.
  11. Hacka alla grönsakerna i bitar, inte så noga.
  12. Fräs grönsakerna i rikligt med olja i ungefär 10 minuter.
  13. Häll över all skaldjursfondsgrund genom sil över grönsakerna.
  14. Höj värmen och låt detta få ett uppkok och sänk sedan till medel.
  15. Smaka av! Det ska nu börja likna en bra aromatisk fond.
  16. Fräs upp tomatpuré i separat panna. Har du köpt en riktigt bra? Behövs inte fräsas då. Bara tillsätta rakt ner i din bästaste fond.
  17. Vinet ska ner! Låt koka livligt så att alkoholen försvinner och god ekfatslagrad vinsmak stannar kvar.
  18. Salta och peppra. Smaka av igen.
  19. Smaka av.
  20. Smaka av igen, mums??
  21. Intensivare smak? Koka längre. Det tar tid att koka fond men det som du behöver göra efter hackandet och skalandet är mestandels att smaka av.
  22. Nu är det du som bestämmer när den är klar. Jag föredrar att koka länge och om det mot alla odds skulle bli för smakrikt så kan du späda ut fonden i efterhand. Min kokade i 5 timmar.
  23. Min skaldjursfond hade jag till en paella. Det blir ganska mycket fond. Blir det över för din del så går den utmärkt att spara i frysen till nästa tillfälle.

 

 

Summering av recept
recipe image
Recept
Skaldjursfond på lyxräkor, grönsaker och vin
Skapare
Publicerad
Totalt
0
Tags:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.