Att göra kåldolmar är lite meckigt i sig och jag valde då att krångla till rätten ytterligare. Följden blev att spendera många timmar i köket och det blev ett fantastiskt slutresultat! För det första bytte jag ut vitkålen mot savoykål.
Meningen var att jag skulle få tag i färsk mjäll vitkål men då min lokala affär ”segar” efter i säsonger jämt och ständigt (morr) tappade jag sugen på det och valde savoy istället. Det visade sig vara ett klokt drag då savoykål är väldigt mycket mer lätthanterligt att göra små fina paket av och går inte sönder när man viker in kanterna i inslagningsmomentet. Tillagningstiden på kålen är också kortare.
Läste lite grann i olika recept på kåldolmar om riset och det verkade variera ganska mycket vilket ris man använde. Jag valde istället att göra en risotto med rödvin (VA???) . Den rekommenderar jag inte att servera som traditionell utan endast för detta ändamål. Skapelsen blev gredelin!
Tillsammans med fondkokad köttfärs som fått rinna av, blev blandningen perfekt. Lagom fast i konsistensen att lägga i savoykålen. Som vanligt är det gott med massa trevliga tillbehör. God gräddsås som är ett måste till kåldolmar och hemgjord lingonsylt sköter sig själv i en kastrull under tiden man lagar maten.
Passar på att slå ett slag för lök igen! Till kåldolmarna serverade jag också ungsbakade pärllökar med fint rödlökshack. Det finns så mycket goda olika sorters lök i grönsaksavdelningen. Välj nya sorter, våga testa andra lökar!
Till sist ett mustigt rött vin är att rekommendera till rätten eller varför inte ett glas kall mjölk? Kåldolmar är mäktiga kan man konstatera men det gör ju inget att det blir över när det är jättegott.
Ingredienser till kåldolmarna
- 2 dl risenta
- 1 schalottenlök
- ca 400 gram köttfärs
- Buljong (Beef fond du chef)
- Salt
- Vitpeppar
- Grovmalen svartpeppar
- 2,5 dl rödvin
- 2,5 dl + 2,5 dl vatten (köttfärs och ris)
- ca 1 dl parmesanliknande ost, inte alltför vällagrad
- 50 – 75 gram smör
- 1,5 msk sirap
- Kinesisk soja
- Steksnöre (kanske inte en ingrediens men det behövs)
- Delikatesspotatis, modell mindre till hasselbackspotatis om valt att servera det till.
Gör kåldolmar så här
- Bryns köttfärs
- Ha i två Fond ”Du Chef” Beef buljong
- Krydda med vit- och svartpeppar, vatten samt salt och låt bubbla en stund
- Skala och finhacka schalottenlökarna
- Stek ris, smör och schalottenlök.
- Tillsätt vin och vatten i sänder. Koka, rör om då och då. Ser inte så aptitlig ut men det blir bra sen.
- Riv osten. Den ska i risotton när den är klar.
- Lägg köttfärsen på avrinning i durkslag.
- Spara avrinnet till sås.
- Smält smöret i kastrull.
- Ringla över sirapen i smöret och blanda.
- Blanda risotton och köttfärsen.
- Mecka ihop dolmarna i kålbladen och knyt.
- Bryn dolmarna i stekpanna med smör och lägg i ugnsform.
- Ringla över smör- och sirapsblandningen på kåldolmarna.
- Nu är det dags att köra dolmarna i ugnen. 200 grader.
- Ös ungefär var femte minut.
- Känn med sticka med jämna mellanrum för att kontrollera om kålen mjuknat.
- Dolmarna är klara när dom fått färg och kålen är mjuk.
Gör den extragoda gräddsåsen såhär:
- Ta det som runnit av köttfärsen och häll i kastrullen som du hade smör och sirapsblandningen.
- Häll i grädde.
- Låt bubbla.
- Njut.
Tillbehör till kåldolmarna
Vi hade pressgurka och pressmorötter(?) med persilja. Det görs på samma sätt som syltad rödlök.
Vi hade också supergoda ugnsbakade pärllökar och hemgjord lingonsylt.
Hasselbackspotatisen gör du såhär
- Skala potatisen.
- Skär snitt i ”botten” på potatisen så att den står stadigt.
- Skiva potatisen nästan ända ner. Använd en slev eller motsvarande så att snitten blir jämnhöga.
- Smöra en ugnsform och lägg potatisarna på den.
- Strössla över ströbröd och salt.
- In i ugnen på 200 grader.
- Ringla över lite flytande smör efter en stund. En klick på varje knöl.