KöttRecept

Panerad schnitzel med stekt persiljepotatis

Schnitzel med stekt potatis

Jag har fått äran att vara den första gästbloggaren på bloggen. Jag ser inte mig själv som en matlagare direkt och ligger några divisioner under Stina som ansvarar för nästa alla övriga recept här. Jag är mer av en datanörd och står för det tekniska här på bloggen. Men jag tycker att jag gör rätt god stekt potatis och smarriga schnitzlar.

Schnitzel med stekt potatis är jävligt gott helt enkelt.

När jag var mindre och var mycket i Ungern, så beställde jag alltid schnitzel till mina föräldrars stora glädje. Men du kan väl prova nåt annat nån gång fick jag också  höra rätt många gånger.  Varför då? Kan  man undra när man är mindre. Jag gillar ju det. Varför ska jag prova nåt annat? Sen har det rullat på. Nu har jag vuxit upp, i alla fall på pappret, och äter fortfarande schnitzel gärna och ofta. Senaste gången jag var i Wien så käkade jag en om dagen.

Schnitzel med stekt potatis är jävligt gott helt enkelt.

Ingredienser panerad schnitzel

  • 400 gr benfri Fläskkarré
  • Vetemjöl
  • 3 ägg
  • Ströbröd eller panko
  • Potatis
  • Persilja
  • Smör

Gör så här

Stekta potatisen

  1. Skala potatisen och tärna i “lagom” bitar.
  2. Lägg i kastrull med saltat vatten och låt koka upp.
  3. Finhacka persiljan.
  4. Koka i tills potatisen är nästan klar. Klar blir den i stekpannan sen.
  5. Lägg rejält med smör i en stekpanna och hetta upp.
  6. Stek potatisen i lagom mängder på full fräs. Rör om hela tiden.
  7. Salta.
  8. Jag har en favoritkrydda som är köpt i Istanbul, kallar den för “köttfärskrydda” som jag brukar ha på också. Man kanske kan beskriva det som en grillkrydda, fast utan salt och mer aromatiskt. Eller nåt. Bara att ta någon annan man gillar. Poängen är att jag gillar att krydda den stekta potatisen. Paprikapulver funkar fint också och ger bra färg också.
  9. När potatisen fått en bra och snygg stekyta kan man slänga i den hackade persiljan. Ta i lite extra med mängden. Det är gott.

Schitzlarna

  1. Mecka ihop en tallrik med vetemjöl, en skål med 3 ägg och en tallrik med ströbröd.
  2. Skiva fläskkarrén.
  3. Banka ut skivorna ordentligt.
  4. Krydda med salt, peppar och eventuellt nån valfri krydda. Jag brukar krydda med nåt chilibaserat också. Lite lagom sådär.
  5. Panera alla skivor. Först i vetemjöl, sen ägg och till slut ströbröd. Ordentligt med ströbröd.
  6. Stek skivorna i smör. Snåla inte med smöret. Detta är inte viktväktarmat. Massa points i detta.

Servera med en sallad också. Ser bra ut på tallriken. Stina vill ha snabbsaltad gurka på tillbehörssidan.

 

Mmmmm.......
Mmmmm…….
Fina grejer.
Fina grejer.
Blev bra areal på den.
Blev bra areal på den.
Smaklökarna står och hoppar av förväntan.
Smaklökarna står och hoppar av förväntan.
Potatis på väg till stekpannan.
Potatis på väg till stekpannan.
Summering av recept
recipe image
Recept
Panerad schnitzel med stekt persiljepotatis
Skapare
Publicerad
Totalt
0
Tags:

One comment

  1. Ser jättegott ut! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *