KöttPasta och PizzaRecept

Köttfärssås med finriven morot

Köttfärssås

Så här kommer den, vanlig köttfärssås! God köttfärssås med finriven morot. För den som tröttnat på sin och kanske kommer på nåt nytt sätt att göra den gamla vanliga Måndags-maten. Allas standardköttfärssås är ju olika så kanske får du inspiration till att twista till din standardvariant?

Köttfärssåsen som gjordes hemma hos mig som barn innehöll salt, peppar, köttfärs, lök och ketchup vatten och mjöl. Det va 70-talet det! Trots att det är länge sen så går fortfarande rätten hem hemma hos mig och många andra.

Hoppa inte över moroten! Det är ett bra sätt att smuggla in grönsaker i barnen och såsen blir saftig.

Tillagningstiden är förstås beroende på hur länge du kokar din köttfärssås, Ju längre den får koka desto godare. Om det skulle vara så att det är lördag och du har mycket tid så börja koka sås på dagen. På bloggen finns ju också en jättegod bolognese, en rejäl färspers men väl värd att göra.

Ingredienser till köttfärssåsen

  • 800 gr köttfärs
  • 1 hackad gul lök
  • 4 dl finriven morot (2 stora morötter)
  • 5 dl krossade tomater av god kvalitet, skippa tetror.
  • 2 vitlöksklyftor.
  • 1,5 msk sambal
  • 2 dl grädde. eller hoppa för smalare variant.
  • (2 dl vatten)
  • Salt och peppar.

Gör köttfärssåsen så här:

  1. Hacka och fräs löken.
  2. Stek köttfärsen och finfördela, inga klumpar.
  3. Häll i krossade tomater och pressa i vitlöksklyftorna.
  4. Salta och peppra och häll i sambalen. För barn som inte gillar eller om man själv inte gillar styrka så kan man ha mindre sambal men min 7-åring och 14-åring åt!
  5. Häll i grädden. Funkar bra utan också för smalare alternativ men med grädden blir smaken som man själv, lite rundare.
  6. Låt puttra, ju längre desto bättre. För längre puttring så kan man ha i några dl vatten som man låter “koka bort”.
  7. Servera med valfri pasta och gärna färsk finriven parmesan.
Summering av recept
recipe image
Recept
Köttfärssås med finriven morot
Skapare
Publicerad
Förberedelser
Tillagning
Totalt
Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.