Savoykål innehåller massor med bra vitaminer och annat som är bra för kroppen, dessutom är det väldigt gott och krispigt. I denna köttfärsgryta är det maxat med härlig och snygg savoykål och andra vitaminrika rotsaker med mera. Dagen efter tillagning hade grytan blivit ännu godare när komponenterna hade fått bekanta sig över natten.
Allt i lagas samman i en stor gryta och efter att man skurit hackat och kryddat så sköter den sig själv praktiskt taget. Rör runt ett par varv med sleven mellan varven bara. Jag valde att steka baconet och champinjonerna separat innan det fick komma i grytan men det går naturligtvis bra att bara tillsätta direkt i grytan om man vill.
Receptet räcker gott och väl till mer än en tvåmannamiddag vilket jag uppskattar. Då är lunchlådan klar till morgondagen.
Servera grytan med eller utan creme fraiche eller en klick matyoghurt (jag tycker med) och skotta in med sked ur djup tallrik, enjoy savoy!
Ingredienser:
- 1 pkt Bacon
- 10 st Skogschampinjoner
- 4 st Morötter
- 4 st stora Potatisar
- 1,2 kg Köttfärs
- Ett Savoykålshuvud
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk Oregano
- 1 tsk Basilika
- 1 knivsudd vrålstark chili
- 1 Buljongtärning eller 5 dl äkta buljong, uteslut i så fall vatten
- 5 dl Vatten
Gör så här:
- Strimla och stek bacon i en separat panna.
- Efter ca 5 min tillsätt champinjoner i lagom stora bitar i baconpannan.
- Ta fram den rejält stora grytan och fräs färsen ordentligt.
- Tillför grytan den stekta svampen och baconet.
- Skala och tärna potatis och morötter.
- Krydda färsen med alla kryddor och ha i buljongtärningen och vatten/buljongen.
- Skär Savoykål i lagom stora strimlor. Tänka att du ska kunna äta grytan med sked.
- Blanda ner kål, potatis och morötter i grytan och låt puttra i ca 30 min.
- Känn efter med sticka om rotsaker och kål är klara.
Jättegott. Går jättebra att frysa och smakade ännu bättre dag 2!