Prat

På besök på Mitt kök-mässan.

Mats-Eric Nilsson och Äkta Vara

När var man på mässa sist? Konstaterar att både jag och min man har varit på Hus & Hem mässa för ett antal år sen och längre bak i tiden berättar jag om båtmässor som jag varit på som barn. Nu ska vi alltså på mässa som handlar om mat. Med våra köttfärsbloggen t-shirtar klampar vi in och ställer oss i en jack-kö. Att det fortfarande 2014 är såhär långa köer till att hänga av sig jackan är ju märkligt och jag pratar om kön tills vi kommit fram halvvägs till disken. Paret bakom ägnar sig åt att pussas. Dom pussas och pussas hela vägen fram till disken. Äntligen framme i kön! Hör bakom från dam i sextioårs åldern (som läser på min tröja) : -”Köttfärsbloggen punkt se… fniss”.

Väl vid ingången får man sig ett antal dryckeskuponger och ett vinglas. Det är verkligen mycket folk. Efter att ha traskat in i folkmassan och fått användning för dryckeskupong nr 1 så ska vi nu fram i mängden med ett vinglas också. Hör ett enormt brak till höger om mig. Det är en man som har ramlat. Men herregud, han måste ha snubblat på bordsfoten? Jag stannar upp och tittar när mannen likt en groda skall försöka göra ett upphopp från golvet. Han har visserligen ramlat men nu ser jag att han också är så kallat ”bra på arslet”. Full like a kastrull. Mötte flera som fått i sig tillräckligt klockan 15 på dagen. Det är verkligen mycket dryck på Mitt Kök mässan. Ett tag trodde jag att det inte fanns annat än just dryck.

Vi kommer längst in i lokalen och där serveras några asiatiska rätter. Jag kallar dom så. Jag vet fortfarande inte vad den disken ville sälja? Var det sesamfrön eller sjögräs? Ställer oss vid ett närliggande pelarbord och provsmakar rätten. Vi delar också bord med ett annat sällskap. Mannen som står bredvid mig har fått en annan rätt från samma disk. Någon form av rött trassel. Han frågar de sina om vad dom tror att det är? En av kvinnorna svarar snabbt. – ”Det är muttahår. Det ser man ju att det är muttahår”. Samtalet fortsätter. -”Skulle inte du på matmässa? Här står du äter annat”. Hur muttahåret fastnar mellan tänderna och hur han ska förklara varför han har muttahår där när han har varit på matmässa.

Vi går vidare.

Äter pulled pork med sedvanliga tillbehör med ett undantag. En riktigt god pepparsås. Pepprig pepparsås. Lokalens temparatur håller ca 27 grader. Man blir jättevarm och törstig. Vi hittar ett ställe som serverar ett helt glas öl för en dryckeskupong,

Det finns två stycken avspärrade zoner i lokalen. Det är kockar i båda. I den ena zonen kan man tillsammans med kockar laga mat. Man förstår inte mycket av vad som lagas. Vad syftet är för mig som åskådare?  Jag kan inte se vad dom lagat ens. Det är en man som springer runt och stjäl showen. Självaste Mr Roberto. Han springer runt och pratar högljutt och fotar sig med ALLA. Det var ju jag som skulle fota mig med honom! Jag skulle t.o.m. kalla honom för Pablo lite överlägset sådär i en ”eller-vad-du-nu-heter”-anda.

Näe. Vi går vidare och dricker äckligt rödvin vid en prettodisk. Prettotanten pratar tydligt om prislappen på vinerna på ett prettosätt. Hon ler inte, hon kör med nån slags överlägsen streckmin. Sen sveper hennes blick över disken likt en stolt schäfer efter andra som kanske vill prova prettovin till överpris.

På en karta över mässan, som vi hittar när vi cirklat runt ett tag, ser vi att Äkta Vara skall finnas i en monter. Till skillnad från alla andra diskar där det glittrar, glimmar och är superfixat. Hår är superblonderat. Vitskjortorna är välstrukna. Alla har samma. Alla är super. Äkta Vara är inte superfixat. Det är vad det är. Äkta vara. Ser att det som finns i Äkta Varas monter är Mats-Eric Nilssons nya bok Saltad nota och självaste Mats-Eric. Han står längst inne i hörnet och iakttar vårt prat om var jag skall stå när vi fotar. Det tar lång tid att knäppa bilden och det känns mer och mer obekvämt. Vänder mig mot Mats-Eric och säger -”Vi skall bara ta en bild alltså”. Nähä? Åh, känner mig superdum. Om inte bilden tas nu på en gång så får jag panik. Fotot blev taget med Mats-Eric. Tar upp ett exemplar av nya boken och vi står och pratar med Mats-Eric om den och dom andra böckerna som han skrivit. Hemliga Kocken och Äkta Vara. Jag köper den nya boken och känner mig som en unge som fått träffa Sean Banan eller liknande. Jätteglad!

Nu måste man sitta. Vi pausar en trappa upp med utsikt över lokalen. Trappan upp är marinerad i öl och två stycken halkar på vägen ner när vi är på väg upp. Pausar och pratar om boken och sen så ger vi oss ner i havet igen. Testar chips, kryddor och god ål. Bestämmer att vi nog är klara med Mitt Kök mässan som lika gärna kunde hetat Mitt Krök.

Alldeles vid ut och ingången står en man och säljer plastredskap. Bestämmer mig för att köpa nåt som heter Köttfärsgaffel. En utvärdering om den kommer vid senare tillfälle. Vi lämnar mässan och ger oss ut i ösregnet. På min axel hänger en knallrosa påse som innehåller köttfärsgaffel, en tidning och Mats-Erics signerade bok. Dags att åka till stan och äta MAT.

SLUT

 

Mannen i glaskupan
Mannen i glaskupan
Kryddor
Kryddor
Chipsvägg. Cheese & Red Wine var gott.
Chipsvägg. Cheese & Red Wine var gott.
Mat-Tina
Mat Tina såg vi bara på bild
Maria Montazami
Maria Montazami vinminglar med alla
Mitt Kök mässan
Mitt Kök mässan
Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.