Påsk igen. Det betyder bland annat påsköl. Alla har sin mattradition på högtider och oftast liknar det varann. Det är ju ungefär detsamma på de olika borden om man inte har någon egen grej som man kör med, t.ex. ”Vi har sushi” varje påsk.
Själv brukar jag ha traditionen att göra dillstuvad potatis och gravad lax på påskafton. En god gravlaxsås tar ungefär 3 minuter att slänga ihop till det och blir pricken över det berömda i:et.
Vi väljer att göra ett litet påskölstest inför stundande helg istället så du får lite inspiration till just din påskmat.
Årets startfält består av dessa påsköl:
Mariestads Påskbrygd
Länk till systembolaget: Mariestads Påskbrygd
Erfarenheten säger att Mariestads inte brukar leverera. Det är oftast en rätt tråkig historia. Vi tänker att om det inte är godkänt denna gång så blir det inga fler tester. Brygden verkar ha lyssnat på det. Doften är rätt intetsägande och etiketten lika trist som vanligt. Men den smakar rätt så bra faktiskt. Helt klart positivt överraskad.
Till sillen gör den sitt jobb också. Smaken finns där, även om den inte är smaken med mest karaktär så funkar det bra. Till köttbullar och ost- och skinkpaj infinner sig lite mer beska men den får godkänt även här.
Till västerbottenpajen försvann den lite. Det blev lite för mycket för denna påsköl.
Den får dock godkänt.
Nils Oscar Kalaspåsköl
Länk till Systembolaget: Nils Oscar Kalaspåsköl
Nästa testobjekt är en Brown Ale. Efter att hällt upp och smuttat lite kan man snabbt konstatera att denna inte är något att ha som en välkomstöl ifall man skall ha en bjudning. Det märks att man har haft mat i tankarna när man bryggt den.
Till sillen kommer den till liv. Funkar riktigt bra faktiskt. Mycket god är den. Och även till köttbullar och till pajen. Den kompletterar påskmaten mycket bra och blir en riktigt angenäm upplevelse. Bra val att ha på påskbordet. Kan till och med vara en testvinnare i matkategorin.
Oppigårds Easter Ale
Länk till Systembolaget : Oppigårds Easter Ale
En ale med ganska påskig tuppetikett står på tur. Den hälsar också ”Glad påsk från Dalarna”.
Doften som möter en efter upphällandet är angenäm och ökar förväntningarna. Och den håller vad den lovar. Den är väldigt god för sig själv. Bjud gärna sällskapet på en flaska innan maten.
Sillen var inga problem att handskas med för denna brygd. Den visade var skåpet ska stå. Likaså med köttbullar, den smakar som den smakar oavsett vad man äter till. Det kan inte gå fel med den här på bordet.
Tror att påskkärringarna har med sig denna till blåkulla.
Wisby Påsköl
Länk till Systembolaget: Wisby Påsköl
Gotlands bryggeri kör också med en tupp. Varför inte liksom. Det här är en påsköl med karaktär. Känner att den skulle kunna göra sig riktigt bra in en loungemiljö där man sitter i en skön fåtölj, har lite bra musik i bakgrunden och smuttar på Wisby Påsköl ur ett kvalitetsglas. Ingen mingelöl dock. Den kräver lite uppmärksamhet.
Maten då? Det är väl det viktigaste ändå. Till sillen så blev den helt fantastisk. Klar testvinnare. Ååh så bra. Påskhararna kör nån sorts line-dance och påskkärringarna lämnar kvasten hemma. Även till köttbullarna funkar den mycket bra, en panelmedlem tyckte dock att den blev lite besk där.
Till västerbottenpaj blev det ingen vidare. Där blir det skilsmässa mellan smakerna. Men å andra sidan ingen av ölen har funkat till det. Kontentan av det är; ha inte västerbottenpaj till påskbordet.
Pumpvikens Påsköl
Länk till Systembolaget. Pumpviken Påsköl
Till sist har vi en lokal förmåga från Nynäshamn. En halvmörk historia. Ingen särskild etikett. Panelen är lite splittrad över den när vi smakar utan mat. Omdömena sträcker sig från ”Åhh, det här gillar jag” till ”lite lam”. Det finns smak men saknar lite karaktär, den är lite för snäll liksom. Den tar inte för sig nånstans.
Men den är god att skölja ner sillen med. Det går riktigt bra. Till köttbullen och pajen fick den ta mer plats. Som avslutning kan man väl säga att den är inget för finsmakaren men den gör sitt jobb. Man behöver inte skämmas för att ha den på påskbordet.