Färsspett är en trevlig variant på biffar som man kan steka i stekpannan, grillpannan eller på grillen. Egentligen ville jag grilla dom på vår grillplatta men eftersom jag ändå ville göra säsongen och årstiden rättvisa valde jag att steka dessa i stekpannan. Observera att gjutjärnspanna är att föredra.Vår stekpanna rymde precis 5 st färsspett med nöd och näppe som man säger.
Ett tag hade jag tänkt att servera dom med den smarriga mangosalladen plus någon form av potatis men med facit i hand hade vi nog kunnat ätit upp hela salladen. Andra tillbehör i till exempel potatisväg är alltså onödigt. Gillar man mogna tomater och exotisk frukt så gör dubbel sats sallad. Länk till receptet på den finns nedan.
Kanske vill du ha en svalkande yoghurtsås till? En del människor vill alltid ha sås tänker jag.
Om några veckor (Om du läser detta på vårkanten?) kanske man kan ge sig ut till trädgårdsgrillen och grilla, men själv tänker jag minsann spara mig tills den där härliga första varma dagen när känslan för grillning infinner sig. Det är något högtidligt när man kan stå ute och känna solens värme och dra fram grillen tycker jag.
Sen väntar en lång härlig grillsäsong som jag ser fram emot. Kommer säkerligen att göra detta många gånger under sommaren. Jättegott!
Det här behöver du:
- 400 gram nötfärs
- 2 ägg
- 1 msk ströbröd
- 1/2 finhackad spansk peppar
- 1/3 tesked vrålstark torkad chili från Turkiet el alternativ
- 1/2 matsked paprikapulver
- 1/2 finhackad rödlök
- 1/2 matsked Jim Beam original marinade
- Salt efter behag
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser i en bunke förutom färsen, låt stå någon minut.
- Blanda ner färsen, noga.
- Forma 5 st avlånga ”korvar”.
- Stick ett grillspett genom färsen.
- Stek köttet ca 2-3 minuter per ”sida” runt om tills spetten är genomstekta.
- Servera med mangosalladen.