En fördel med vitkålsgratäng är att den går förbereda tills den nästan är klart. Sen kan den bara stå och vänta in rätt läge. Efter att den hamnat i ugnsformen kan den stå tills det är dags att bränna av den i ugnen. Smidigt om man inte är riktigt säker på när exakt man vill äta.
Man kanske känner för att ta ett bad med ett glas vin mitt i alltihop? En sån där dag när det är områdesstädning kan man enkelt förbereda vitkålsgratängen på morgonen/förmiddagen. Närhelst hungern tränger sig på är det bara grädda!
En annan fördel är att den är väldigt god också. kålen blir så mjuk, nästan som stuvad. Sen är ju vitkålen fullspäckad med nyttigheter.
Överraskande gott blev det måste jag säga. På nåt sätt smakar den som pizza. 🙂
På bloggen finns lite olika förslag på pizzafyllning om du blev sugen på det nu. Pizza med smakrika små tomater kanske?
Ingredienser till vitkålsgratäng
- ca 8 – 10 dl strimlad vitkål
- 300 gram tärnad sidfläsk
- 40 gram smör
- 3 dl grädde
- 1 röd paparika
- 1/4 fänkål
- ca 8 st Plommontomater
- 2-3 dl riven ost (jag lyxade till med whiskycheddar)
- 2 – 3 msk Tomatpuré
- ca 1 tsk Timjan
- ca 1 tsk Paprikapulver
- Salt och peppar
Gör så här
- Strimla vitkål och tärna eller strimla sidfläsk.
- Bryn smöret i en stor stekpanna (eller motsvarande) och lägg i vitkålen och sidfläsken. Stek tills vitkålen är mjuk.
- Hacka paprika och fänkål och lägg i.
- I med tomatpuren och kryddorna också. Salta och peppra. Låt mysa en stund.
- Skär tomaterna i rätt små bitar och skyffla i.
- Häll i grädden och låt puttra en stund.
- Riv osten om du inte redan gjort det och dra igång ugnen på 200 grader.
- Häll över i en stor eller två mindre gratängformar och strössla över osten.
- In i ugnen i ca en kvart.
- Njut!