KöttRecept

Ungerska köttbullar med paprikapulver

När jag var växte upp fick vi ofta vad som kallades för Ungerska köttbullar på helgerna. Det var alltid bra åtgång på dom. Det har sen hängt med hela livet. Största skillnaden mot vanliga köttbullar är att det är mycket paprika i dom (så klart, de är från Ungern). Dom är också lite större och rullade i ströbröd. Väldigt gott blir det eller ”nagyon jó” som dom säger i Ungern.

Dom är också lite större och rullade i ströbröd.

Bästa tillbehöret enligt mig är stekt persiljepotatis. Idag fick det bli morotsrösti till eftersom potatisarna lyste med sin frånvaro i kylskåpet. Man kan också ha någon god kall sås eller ett gott smör? Kanske lite stekta champinjoner till? (Förlåt alla Ungerska läsare som sliter sitt hår när de läser tillbehörsförslagen.)

En smarrig variant på klassiska köttbullar. Bara att sätta igång och rulla.

Ingredienser till ungerska köttbullar:

  • 500 gram köttfärs
  • Ströbröd till köttfärsröran
  • Ströbröd igen, det går åt ganska mycket eftersom man ska rulla köttbullarna i det.
  • Vatten
  • Paprikapulver
  • Paprikagegga (Erös Pista)
  • 1 ägg

Gör köttbullarna så här:

  1. Spola i ca 1 dl vatten i en bunke och häll över lite ströbröd. Låt gosa ens stund.
  2. I med köttfärsklumpen.
  3. Knäck i ägget också.
  4. Rör runt lite och krydda med paprikapulver, paprikagegga, salt och peppar. Går utmärkt att göra utan Erös Pista men det blir lite mer drag då.
  5. När konsistensen (arbeta länge) känns bra och det binder sig så är det dags att rulla. Jag gör lite större än ”normala” köttbullar men riktigt runda.
  6. När det är färdigrullat så skall bullarna rullas i ströbröd.
  7. Rulla klart alla köttbullarna och lägg på en skärbräda.
  8. Sen är det dags att steka dom.
  9. Jag har i mycket olja och en del smör eftersom dom ska bli nästan som lite friterade.
  10. Hetta upp pannan och stek dina Ungerska köttbullar på medelvärme.
  11. Servera med stekt persiljepotatis eller morotsrösti.
Summering av recept
recipe image
Recept
Ungerska köttbullar med paprikapulver
Skapare
Publicerad
Totalt
Tags:

2 comments

  1. Ölandspanelen bestående av Bernt Karlsson har testat ungerska köttbullar tillsammans med en Wisby mörk. Det bästa han ätit på länge blev betyget. Panerade både med ströbröd och även med Pankoströbröd. Båda blev goda men Panko blev frasigare.

    1. Så kul att se på en svensk sida dock förvånad av att du/ni inte även har vitlök med i receptet?
      Skulle även starkt rekommendera att man gör sig besväret att jaga rätt på ungerskt paprikapulver vid tilltagandet för det blir klasskillnad 😄.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.