Eftersom våren låter dröja så får man värma sig med en purjolökssoppa under tiden man väntar. Men håll till godo, snart är det vår, grillat och uteserveringar, desto trevligare när det väl kommer. Ungefär samma känsla som att vänta på julen.
Hacka färdigt alla grönsaker och ingredienser innan så kan du stå och mingla under tiden soppan kokar sig själv. Ju längre desto intensivare smak. Om man vill kan man också behålla bitarna och låta bli att mixa sin purjolökssoppa. Då måste man dock hålla koll på potatisen och tillsätta purjolök mot slutet.
Till soppan gjorde jag goda små mackrullar av tunnbröd. Dessa var fyllda med sallad, avokado och färskost med gräslök. Perfekt och mättande rätt till vardags. Är du sugen på helgvariant med lyxig topping? Följ länken på blomkålssoppa med lyxiga tillbehör.
Ingredienser till purjolökssoppa:
- 1 rejäl purjolök
- 6 potatisar i medelstorlek
- 2 dl grädde
- En knippe persilja
- 2 gula lökar
- Ett paket bacon
- 1 dl vitt vin
- Olivolja tillstekning
- 1/2- 1 grönsaksbuljong
- Salt
- Vitpeppar
- 2 vitlöksklyftor
- Lite färsk timjan
- 1 l vatten
- 1 msk färskost med gräslök
Gör så här:
- Skala och tärna potatisen och lägg i bunke med vatten.
- Skala och hacka gul lök i lagom stora bitar.
- Ta fram en stor kastrull och häll olivolja så att det täcker botten.
- Fräs löken i olivoljan en stund så att den blir mjuk och glansig.
- Skala, rensa och hacka purjon i halvmånar och lägg i kastrullen.
- Häll på vinet och koka bort alkoholen.
- Häll i vattnet och buljongtärning.
- Pressa ner vitlöken.
- Blanda ner timjan, salt, peppar.
- Fös ner den färdigtärnade potatisen.
- Tillsätt grädden och färskosten.
- Under tiden soppan kokar, stek hackad bacon.
- Låt soppan bubbla ungefär 30 minuter och mixa sedan slät med mixerstav.
- Hacka persiljan.
- Häll upp soppan och toppa den med knaprig bacon och färsk persilja.
För mer inspiration och trevliga bilder, kolla gärna in min Instagram.