Prat

Test av ekologisk öl

Ekologiska öl.

Vad är det för skillnad i smak på vanlig och ekologisk öl? Kan det vara gott? Det skall vi ta reda på. Vi testar fyra olika ekologiska öl. Det blir två lager, en IPA och en pilsner. Låter nästan som en Bellmanhistoria. Det var en IPA, en lager och en pilsner som gick till en bar…

Nåja, efterfrågan på ekologiska livsmedel ökar hela tiden men det känns som att ölen inte riktigt har hängt med. Det är främst trenden med mikrobryggerier som har dominerat ”ölscenen”. Men det borde bara vara en tidsfråga innan det finns ett bra sortiment av ekologisk öl. I eko-öl är det i huvudsak malten som är ekologisk, ibland även humlen.

Hur smakar då ekologisk öl? Är det godare eller får den nån bismak som man inte är van med? Vi provar. Det bör tilläggas att vi har gjort testerna utan mat, endast grillchips fanns till hands, så en del smaker kanske gör sig bättre till mat.

Pistonhead Kustom Lager

Ekologisk öl - Pistonhead Kustom Lager
Ekologisk öl – Pistonhead Kustom Lager

Denna lager är lite första-seedad här eftersom det är lite av ”husets öl” hos Köttfärsbloggen. Det är en god bruksöl som funkar i många lägen. Funkar lika bra som en aw-öl som till en middag på en vardag. Balanserad smak, prisvärd och organisk. Alla rätt helt enkelt. Har du inte provat så rekommenderar vi att du gör det.

Namn: Pistonhead Kustom Lager

Typ: Lager

Alkoholhalt: 4,9%

Bryggeri: Brutal Brewing

Nummer hos Systembolaget: 1454

 Oxford Gold

Ekologisk öl - Oxford Gold
Ekologisk öl – Oxford Gold

En engelsk lager från ett 200 år gammalt bryggeri. Det måste ju blir bra. Efter upphällningen ser vi att det är en fin färg på brygden. Etiketten utlovar ”fruity flavoures”. Efter att tagit ett par rejäla klunkar så känner vi en viss ton av nektarin. Det känns lite som att dom gjort en bra öl från början men sen slängt i en nektarin.  Slutgiltiga produkten når inte riktigt hela vägen. Kommer inte att köpas hem igen. Den får två köttfärskluttar.

Namn: Oxford Gold

Typ: Lager

Alkoholhalt: 4,6%

Bryggeri: Brakspear Brewery

Nummer hos Systembolaget: 1533

Napa Smith Organic IPA

Ekologisk öl - Napa Smith Organic IPA
Ekologisk öl – Napa Smith Organic IPA

– ”Ååh, det här var angenämt”.  Var första spontana reaktionen.

Den ser väldigt trevlig ut efter att man hällt upp den.  Mycket god, med citrustoner, närmare bestämt blodgrapefrukt.  Beskan är väldigt framträdande. Ena panelmedlemmen brukar inte vara så förtjust i det men i denna var det bra. Smaken är riktigt bra och balanserad. Panelen gillar! Kommer definitivt att köpas in igen. Fyra köttfärskluttar blir det i betyg.

Namn: Napa Smith Organic IPA

Typ: IPA

Alkoholhalt: 7,0%

Bryggeri: Napa Smith Brewery

Nummer hos Systembolaget: 1695

Martha Krieger

Ekologisk öl - Martha Krieger
Ekologisk öl – Martha Krieger

Ofiltrerad tysk lager. Den är väldigt tysk. Lite söt och lite weissbier-varning. Smaken är ganska neutral, liten beska finns,  inget man jublar över men man blir inte ledsen heller. Sen kommer eftersmaken och den lilla beskan försvinner och byts ut mot humle. Nja, ganska slätstruken. Kommer nog inte att hamna i korgen igen,

Namn: Martha Krieger

Typ: Spitzenpilsner

Alkoholhalt: 4,7%

Bryggeri: Riedenburgen Brauhaus

Nummer hos Systembolaget: 1662

 

Summering

Vi har två vinnare och två förlorare. Pistonhead har ju varit en vinnare hos oss redan då det är husets öl. Napa Smith var överraskande bra och kommer att finnas i köttfärsbloggens kylskåp igen. Martha och Oxford däremot kommer att förpassas till ölkyrkogården.

 

Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.