Prat

Kött, köttfärs och köttätande dinosaurier

Köttfärs

Ok, dags att leta fakta om köttfärs.

Datorn är fulladdad och papper och penna finns, jag är redo att skriva ner allt om köttfärs! Börjar med att googla och skriver då in kött, google fyller då på med det som jag kan tänkas vara ute efter och förslagen kommer då i denna turordning:

  1. kött
  2. köttfärs
  3. köttätande växter
  4. köttätande dinosaurier

Ok, köttfärs.

Det tar cirka 2 minuter att läsa allt som har med köttfärsfakta att göra. Malt kött helt enkelt. Att man förr kokade kött tills det löstes upp och kallade det för köttpuré. Det var innan köttkvarnen. Det står också följande: Ofta huvudingrediens i tacos. Vidare kan man läsa om datumfusk och salmonellalarm. Det finns väldigt lite fakta om hur en köttfärs kan hålla i 8 dagar när vi vet att köttfärs inte håller mer än en dag? Köttfärs i sk kontrollerad atmosfär. Jag brukar säga gasat kött. Det låter inte gott men det är dagens sanning. Köp butiksmald köttfärs! Så, nu var det sagt. Läser vidare och får då upp gamla tråkiga recept från olika matsidor och där tar nog färsfaktan slut.

Kommer att tänka på någon historiefigur som heter Axel von Fersen och bestämmer mig för att läsa om honom istället. En man som rest runt i hela världen för att till sist bli mördad i Stockholm. Jag läser om hela Fersens liv fast det är Hans Villius som berättar i mitt huvud. Han från programmet ”svart på vitt”. Ni vet programmet som började med dom bevingade orden: Mannen på bilden.. bla bla. Hans berättar om Fersen som reste, pluggade, var älskare till Marie Antoinette, deltog i frihetskrig. Om hur han blir nedslagen strippad och till slut även hoppad på. En utklädd man hoppade sönder Fersens bröstkorg säger Hans Villius och fortsätter med-framför Svea livgardes soldater. Svart på vitt håller bara på i några minuter så Hans Villius avslutar efter en kort paus med -”Det Fersenska mordet”. Sen zoomas jag ut..

Efter att ha läst om en man och hans livsöden går jag tillbaka till att läsa om ko. Man kan hitta vilka kor som oftast blir köttfärs och sen kommer det massor av styckningsscheman. Jag lär mig ett nytt ord på vägen- Bringspets. Jag lär mig också att jag aldrig kommer att stycka nån ko. Sammanfattningsvis finns inte mycket råfakta om köttfärs men läsningen om färsen och Fersen kan ju ge en eftermiddags undervisning och underhållning. Jag har lärt mig ett stycke historia och den mesta färsfaktan visste jag redan förutom färspuré (blä) och bringspets. Angående hållbarhet kan man ju alltid safe:a hemtransporten med en kylväska, köpa butiksmalt eller från den lokala bonden.

Undrar om jag ska investera i en köttkvarn?

Bestämmer mig nu för att leta efter ett ”bäst i test” för köttkvarnar. Pang! Massor med tester och produkter. Produkterna har namn som Philips HR2727/50 med 600W motor, korvhorn och tillbehöret kebbe köttfärsbollar (vad är det???). Föreställer mig samtal med någon kollega om vilken modell på köttkvarn denne har och hör hur jag malligt säger: -”jag har en 2727salsh50 600 wattarn. Maskinjäkeln maler 2 kg kött på en minut! Den fullkomligen sprutar ur sig köttfärs!”. Prinsessan Madelene hinner inte ens skrika -”MER KÖTT!!!”

Nåväl, man kan köpa bra färdigmald färs, det blir ingen kvarn idag.
Nöjer mig med den fakta jag har hittat på såväl Fersen, färs och kvarnar. Avslutar faktan med att skriva som man gjorde i skolan
SLUT

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.