Prat

Passar sparrissoppa ihop med blodpudding?

Pasta med lufttorkad skinka

Passar sparrissoppa ihop med blodpudding? Spontana reaktionen är troligtvis nej? Utan att veta svarar man nej. Om man testar, vad skulle kunna hända? Kanske är krutonger av blodpudding i sparrissoppan en riktig smaksensation eller också i värstaste värstaste fall kan man få slänga 10 kronor i spororna.

Vi skulle slänga ihop en enkel pasta på kvällskvisten. Orkade inte engagera oss tänkte vi. Ibland blir det inte som man tänkt sig. Eftersom jag nyligen varit i Barcelona och kände mig sugen på aioli, eller alioli som det heter där. Så det blev istället en färspärs delight och middagstid a la kontinenten. Det vill säga runt halv elva. Får nog inte ihop det till en receptpresentation men ska försöka återskapa så mycket som möjligt i skrift från minnet som inspiration istället.

Kreerade en pasta kors och tvärs och mitt i lagandet och skapandet stannade jag upp och konstaterade att jag inte har aning om hur det här kommer att bli. Fullt med bunkar på hela diskbänken med innehåll som skall bli nånting ihop sen kände jag mig lite på djupt vatten en stund. Det blev jättegott, men hur ska man veta det utan att våga trampa i björnfällan?

Började med att rosta grönsaker. Lök, paprika, färsk vitlök, en jalapeno på plåt och sprinklade den goda olivoljan (som nyligen köpts in i Barcelona) över dessa. När dom var färdigrostade efter cirka en kvart så mixade jag dom tillsammans med lite mer olivolja.

Medan grönsakerna var i ugnen så hackade och stekte jag champinjoner och rödlök.

Blandade sedan ner de mixade och rostade grönsakerna tillsammans med champinjonerna och rödlöken i lämpligt serveringskärl, i mitt fall en större öppen stekpanna med höga kanter.

Gör en aiolisås som jag har valt att kalla den, med mindre olja och med oregano, skall vara på pastan sen. Alltså två äggulor vispa vispa vispa, eller ta elvispen. Droppa under vispningen i olja till simmig konsistens. Tillsätt en dryg tesked vitvinsvinäger, eller hoppa över skeden om den blir allt för kaxig och häll bara ner vinägern. Pressa ner en vitlöksklyfta och salta lite. vispa och klart!

Hacka romantica-tomater eller annan tomat som föredras, i fjärdedelar (kanske inte biff-tomater). Greppa ett par nävar med salladsskott av olika slag. Blir snyggt och gott att ha i pastan strax innan servering eller också har man det bredvid.

Dela lufttorkad skinka, parma eller annan favorit i lufttorkade-träsket. Separera skivorna om du får isär dom? Varför finns inte plasten mellan skivorna kvar? Omöjligt ju!

Koka pasta. Vi körde med tagliatelle. Valet var mellan det och ideal makaroner. Tagliatelle kändes lite mer festligt. När den nästan är klar ska den ner i pannan med blandningen med rostade grönsaker, champinjoner och rödlök. Salladen och tomaten vändes i efter att allt blandats väl, lite mer olivolja va? Sist av allt skinkbitarna uppepå pastablandningen och aiolisåsen som man sprinklar över snyggt precis innan stekpannan transporteras till ”the candlelight dinner table”.

Nä, måste till affären nu och handla blodpudding, har nämligen sparris i kylen.

 

Tomat och diverse sallad
Tomat och diverse sallad som hamnar i pastan.
Tagliatelle med parmaskinka
Tagliatelle med parmaskinka, nästan klart.

Tomat och diverse sallad

parmaskinka
Parmaskinka, mmmm……
Tagliatelle med parmaskinka
Tagliatelle med parmaskinka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.