Har alltid trott att frikadeller är någon slags mindre meningsfull köttbulle som ofta simmar runt i någon syrlig tomatsås. Det kan man i efterhand säga att det är helt fel! Det blev så jättegott. Smaklökarna gjorde headspins och andra avancerade moves. Mannen stämmer in i hyllningskören också. Det blev den godaste spagettin i stada med massa frikadeller!
De finpressade tomaterna i en plåtburk från Italien gjorde också sitt till. Tänker avsluta inköpen av sura tetror a la 3 för 20 spänn från och med nu, gör det du också! Bonus är att det blev så mycket att jag får äta detta till lunch imorgon också.
Smaklökarna gjorde headspins och andra avancerade moves.
Mums och åter mums.
Ingredienser till frikadeller
- 500 gram köttfärs
- 1 ägg
- 1 1/2 dl finriven parmesan.
- Salt
- Vitpeppar
Ingredienser till såsen
- 2 vitlöksflyftor
- Drygt en halv rödlök
- 400 gram finkrossade tomater
- 1 1/2 dl vatten
- 2 msk chilisås
- 2 msk tomatpure
- Salt
- Peppar
- Oregano
- 1/2 paket jägarbacon
- 1 färsk salsiccia
Gör frikadellerna så här
- Hacka rödlöken och pressa vitlöken och fräs glansig i en gryta i lite olivolja.
- Häll ner dom finkrossade tomaterna och vattnet.
- Tillsätt chilisås och tomatpuré.
- Skiva salsiccian i lagom stora skivor och strimla baconet. Lägg ner i grytan.
- Krydda och låt puttra medan du blandar ihop frikadell-smeten.
- Blanda ihop alla ingredienser som skall vara till frikadellerna.
- Gör små bollar och släpp försiktigt ner i den puttrande såsen och sätt på locket.
- Låt puttra i ca 10 minuter.
- Vänd försiktigt runt frikadellerna och låt puttra ytterligare ca 20 minuter.
- Eller längre? Dom kan inte ligga för länge utan får bara mer smak.
- Servera med valfri pasta. Vi valde Bucatini, nån sorts spaghetti med hål i.
- Hyvla parmesan över.
Åh, så gott det är!
Mutti-tomaterna slår alla andra! 🙂
Det där låter ju väldigt gott och måste prövas… fast först måste jag ta reda på vad jägarbacon är för nåt 😉 I övrigt kan jag bara hålla med både vad gäller tetra-tomater och vad man tror frikadeller är.
Har ett recept här http://smaka.marlenes.nu/2010/02/serveras-grekisk-kottfarslimpa.html
som jag tror passar dej 🙂