Prat

Saltad nota, en recension av Mats-Erik Nilssons bok

saltad nota

Bloggen sätter tänderna i Mats-Eric Nilssons bok Saltad nota.

Efter att läst boken Den hemliga kocken ansåg jag att det var på sin plats att läsa även denna bok. Handlingen fokuserar den här gången på matfusket inom krog, gatukök och bageri.

Inledningsvis handlar boken om ett besök på en så kallad ”pulvermässa”. Hur man med olika pulver kan få en bit mat att hänga ihop med en stor del vatten, pulver och en liten del råvara, t.ex. kött. Att det i stort sätt handlar om pengar och inte om bra råvaror och smaksensationer.

Hur skall man som konsument veta vad det är man äter egentligen? Register över E-nummer finns som i den hemlige kocken även i denna bok. Perfekt när man ska handla i affären och vill veta vad man betalar för och tillför sin kropp. Saltad Nota handlar om den mat vi köper utanför matvarubutiken, vilket genast gör det mycket svårare att kontrollera dess innehåll.

Signerat av Mats-Eric Nilsson.
Signerat av Mats-Eric Nilsson.

I boken kastas man mellan hopp och förtvivlan. Utvecklingen verkar tyvärr gå ett obehagligt håll. Ett exempel i kort version är tågmaten med sin ”Bistrovagn”. Från att ha varit en social punkt med flerrättersmenyer till numera att fungera så att ska du ha din uppvärmda färdigrätt får du se till att boka den före resa.

Möjligheten till riktig vällagad mat i och runt tågen har slutat att existera. Det finns som tur är fortfarande undantag. Som ”Blå tåget” som trafikerar mellan Stockholm och Göteborg där man kan få mat som är tillagad ombord serverad på bord med vita dukar och porslin. Medans SJ skyller på ”matsäkerhet”.

Som vanligt med böcker av Mats-Eric Nilsson så är även denna upprörande blandat med fyndig skrift. Det blir en hel del fniss trots det tragiska faktumen. T.ex. angående julskinkans innehåll ombord på ett SAS-plan på väg till Paris eller ”bag-in-box äggröra” som dom flesta hotell använder på frukosten.

Till sist finns också ett utmärkt register på de stora kedjornas vanligaste mat. Om man t.ex. vill veta vad en Whopper innehåller eller IKEAs köttbullar så kan man hitta det här. Det finns även lite tips om trevliga restauranger som faktiskt lagar sin mat hela vägen. Man får också tips om olika varningssignaler som indikerar matfusk.

Stundtals fastnar man i Tore Wretmans recept och blir riktigt hungrig och skapasugen  för att sedan med avsky läsa om pizza-pålägg som är så undermåliga att det endast får kallas ”pizzatopping”.

Blä!

En roligt skriven bok med mycket matnyttigt i ordets rätta bemärkelse.

 

Summering
Datum
Sak
Boken Saltad Nota
Betyg
41star1star1star1stargray
Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.