Måste erkänna att jag är inne i en grytperiod och idag blev det korvgryta. Som synes i ingredienslistan så är det ganska mycket godbitar som hackats ner i den och vi blev fort mätta. Det finns utrymme för improvisation för den som vill också. Grönsaker kan man inte få för mycket av till exempel.
Om alla ingredienser passar dig utom potatis så kan du lätt byta ut mot bönor. Morötter, kålrot eller annan rotfrukt går ju också bra att tillföra eller byta ut mot om man så vill. Jag valde att riva rotselleri till min korvgryta och steka den innan jag hällde på vätska, men man kan ju också ha bitar av den om man vill. Om du kokar många rotsaker, tänk på att ha ungefär lika stora bitar så de blir klara samtidigt.
Grönsaker kan man inte få för mycket av till exempel.
Grytan passar väldigt bra efter basketonsdag eller efter din uppfriskande promenad i -20. Vill man så kan man öka på styrkan med lite chili. Hemma hos mig är smakerna olika så jag dukade fram extra styrka och lite gräddfil för den som ville ha det. Dina skills i köket bör vara att kunna hacka och skala, sen sköter grytan resten.
Grädde eller inte? Jag ville runda av min gryta med det idag, men det går absolut att strunta i den också. Följ länk för gryta med magrare kött (kassler) och utan grädde om du vill ha fler förslag på goda och nyttiga grytor.
Ingredienser till korvgryta
- 1 gul lök
- 400 gram korv (Vi hade idag extra fin grillkorv men här får man såklart ha i sin favoritkorv)
- 1 nypa kummin
- 2 msk tomatpure
- 1 burk finkrossade tomater (Rekommenderar Mutti)
- 1 msk vitvinsvinäger
- 6 dl vatten
- 1 tärnad röd paprika
- 1 msk Kikkoman soja
- 1 skvätt kallpressad rapsolja
- 8 potatisar
- 4 kastanjechampinjoner
- 1 decimeter purjolök
- 5 dl riven rotseller
- 1 pkt bacon
- Salt och peppar
- 1,5 tsk finhackad inlagd chili, jag hade Karikás pista (ungersk)
- 3 dl Grädde
Gör Stinas korvgryta så här
- Skiva svamparna och stek i smör i stekpanna.
- Skala och tärna potatisen och koka den. Den ska inte bli riktigt klar. Den ska gå klart i grytan sen.
- Skiva och hacka den gula löken och skiva bacon i lagom stora bitar.
- Riv rotsellerin.
- Ta fram en gryta och stek lök, bacon och den rivna rotsellerin. Ha i en skvätt kallpressad rapsolja och fräs på. Vänd efter ett tag och fräs ytterligare en liten stund.
- Ha i dom stekta svamparna och tomatpurén och sänk värmen men fortsätt steka ca 5 min.
- Ha i sojan och en nypa kummin.
- Häll på dom krossade tomaterna tillsammans med vattnet och vinägern. Salta och peppra.
- Slanta korven och lägg i den.
- Slanta purjon i halvmånar och slanta salladslöken. Tärna paprikan. Allt detta ska i lite senare.
- Låt grytan bubbla i ungefär 20 minuter.
- Skrapa ner purjo, salladslök och paprika.
- Häll i grädden och låt bubbla vidare ca 10 minuter till.
- Nu är det slutligen dags att ha i potatisen som ska värmas upp och blandas med grytan.
- Känn med sticka efter ett par minuter om potatisen är klar.
- Servera och njut!