Prat

Vad har lagad mat med hjärnan att göra.

Det skulle vara gott med köttbullar.

Vad är skillnaden mellan människor och djur?

Det här med hjärnan? Varför är vår hjärna så speciell? Den är ungefär lika stor som en random aphjärna. Det finns många olika hjärnor som är större än våran men ägarna till dom är inte med i MENSA direkt..

Vad som gör hjärnan verksam är neuroner. Man borde då kunna anta att högre antal neuroner borde vara likställt med mer aktivitet och därmed högre intelligens.

Fast om man jämför olika typer av hjärnor oavsett storlek med ungefär samma mängd neuroner så kan man se att vår hjärna inte är speciell i det avseendet på nåt sätt. Vår hjärna följer ett mönster som andra hjärnor. Det finns mängder med hjärnor med lika många neuroner och som kräver lika mycket energi för att fungera som vår.

Hur kommer det  då sig att vi har tågförseningar, politiker, musikgenrer, ironi och partyhattar medans alla andra djur med samma antal neuroner som vi och samma kroppsstorlek i bästa fall äter myror på pinne.

Svaret ligger i att hjärnan kräver rätt mycket energi för att kunna fungera på ett bra sätt. En stor del av all energi vi stoppar i oss går åt att hålla hjärnan verksam. Vad ägnar dom flesta djuren större delen av sin vakna tid till? Jo, till att trycka i sig så mycket mat som möjligt. Antingen genom att hänga på en gren och äta löv eller att smyga bland gräs och springa ifatt middagen (och andra mer obskyra sätt…). Men vi kom på en fantastisk grej nånstans i evolutionen som gjorde att vi fick övertaget. Nåt som gjorde att vi inte behöver springa ifatt vår middag utan kan stå nånstans och säga vad vi ska ha och det kommer till oss. Det vi kom på var matlagning.

Det var helt avgörande i vår resa mot att hamna på toppen av näringskedjan. På grund av att vi lagar vår mat så behöver inte vår kropp ägna all energi åt att bearbeta maten utan kan kan göra massa andra saker som att forska i varför vår hjärna har det bättre än andra hjärnor. Vi fick helt enkelt tid till att börja fundera på saker som köksinredning, karriär, selfies och guacamole.

Det är till om med så att det är grund av att vi började laga mat som vi nu kan njuta av själva tillagningen och resultatet istället för att vara nåt nödvändigt man måste göra för att överleva. Jag är ju inte Hindu och har således aldrig varit ett marsvin men jag tror inte att deras hjärna tillåter dom att njuta av maten och bli besvikna eller fulla av glädje beroende på vad som serveras i skålen.

Så livet är matlagning och matlagning är livet. Tänk på det nästa gång du njuter av en tugga smarrigt parmesankex. Matlagningen har tagit oss dit vi är nu.

Och tummarna.

Summering av inlägg
Vad har lagad mat med hjärnan att göra.
Namn
Vad har lagad mat med hjärnan att göra.
Beskrivning
Vad är skillnaden mellan människor och djur? Det här med hjärnan? Varför är vår hjärna så speciell? Och vad har det med matlagning att göra?
Författare
Publisher Name
Stinas Mat & Prat
Publisher Logo

One comment

  1. Ja, lagad mat är en del av vår natur, och har påverkat vår evolution och biologiska utveckling. Jag suckar alltid när någon förespråkar Raw Food för att det skulle vara den mest ”naturliga” dieten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.